Tekening analyse

''kinderen tekenen onbewust maar niet toevallig'' -Eveline Ruitenberg van Campenhout-

Wat wil dat eigenlijk zeggen, ''onbewust tekenen maar niet toevallig''. Kinderen tekenen van uit gevoel en verwerken hun emoties, gedachten en belevenissen in creativiteit maar ook in sport en spel. Onbewust verwerken ze heel veel uit hun dagelijkse bestaan en is het geen toeval wat er op papier ontstaat. Het analyseren van tekeningen is een hele waardevolle manier van kijken naar hoe een kind zich voelt, heeft gevoeld en de wereld om zich heen ervaart. Ik noem het liever ''tekeningen lezen'' dan analyseren omdat analyseren heel statisch klinkt en ik tekeningen lees vanuit gevoel, en de emotie die ik ervaar bij het kijken naar een tekening. Een tekening is altijd een momentopname waarbij het heel belangrijk is te kijken naar de omstandigheden en omgeving waar de tekening is ontstaan. Daarom kan het heel waardevol zijn om meerdere tekeningen van één persoon te bekijken voor we er een waardeoordeel aan hechten. Een tekening lezing kost ongeveer 2 uur per tekening verdeeld over meerdere momenten. Ik verdeel de tijd van het kijken naar een tekening omdat ook mijn eigen omstandigheden en emoties een rol spelen bij het lezen van een tekening. Om een tekening leeg en zonder waardeoordeel te kunnen lezen, zorg ik voor een rustige plek waar ik mijn hoofd leeg kan maken door even te mediteren of een yoga oefening te doen. Een tekening analyse maak ik alleen met goedkeuring van ouders/verzorgers en de tekenaar.


Ben jij ouder of professional die vast loopt in de opvoeding of ontwikkeling van een kind?

Of wil je graag meer inzichten krijgen wat er in het ''koppie'' speelt van een kind?

Ik weet zeker dat er nu iemand in jouw gedachten op komt die je graag beter zou willen begrijpen...

en weet je, je zou het zelfs zelf kunnen zijn of jouw partner!

Dan wil ik je graag helpen jezelf of de ander beter te kunnen begrijpen.


Regelmatig én met heel veel plezier help ik ouders en/of professionals die graag willen weten wat er bij een kind van binnen speelt door te kijken naar een tekening. Samen kijken we welke behoefte er ligt om verder tot ontwikkeling te komen óf te ontdekken welke (emotionele) blokkade er in de weg staat om tot bloei te kunnen komen. 

 

Met verbazing én verwondering krijg ik dan vaak te horen dat het heel bijzonder is wat ik allemaal uit een tekening kan halen. En dat is het ook! Daarom gun ik iedereen deze bijzondere ervaringen én elk kind de behandeling die het nodig heeft.

 

Met dit jaar abonnement kun jij als praktijk, school, instelling, professional of ouder wekelijks inzichten ontvangen naar aanleiding van een tekening die jij mij via mail of WhatsApp stuurt. Je ontvangt tips voor een vervolgbehandeling of een  traject die mij passend lijkt voor de tekenaar en zijn/haar omgeving.

 

Alles nog even op een rij:

52 weken contact 

Dagelijks bereikbaar

Tips en Tricks op maat

Gratis weetjes over tekeningen

Geen verplichtingen, wel veel inzichten

Jaar abonnement voor € 444,- inclusief BTW

 

 

Ook ontwikkelingsfasen zijn te zien in kindertekeningen. Zelf spreek ik niet graag van ontwikkelingsachterstanden maar ben ik ervan overtuigd dat ieder kind zich op zijn eigen tempo ontwikkeld. Ontwikkelingsfasen volgen elkaar op in een willekeurig tempo, de ene fase volgt sneller dan de andere fase en soms staat het zelfs een tijdje stil. In tekeningen kun je heel goed zien in welke ontwikkelingsfase kinderen zitten of dat er juist behoefte is om een fase opnieuw te beleven die wellicht niet voldoende is doorleefd en afgerond.

Meer hierover beschrijf ik in de button hieronder.