Boom, huis en mens-tekeningen

Boomtekeningen geven heel mooi de groei en ontwikkeling weer van de tekenaar. Zo zal de nadruk bij het jonge kind meer op de stam liggen dan op de kruin en op latere leeftijd de kruin meer de aandacht krijgen. Ook de wortelen vragen aandacht om gezien te mogen worden, deze staan letterlijk symbool voor hoe de tekenaar geworteld is en hoe de start van zijn of haar jonge jaren is geweest. 

Bij huistekeningen kijk ik naar de belijning en de vormen van de tekening. Het vierkant van de basis staat symbool voor de basis van de tekenaar, stevig of juist wiebelig. Het driehoek op de basis staat symbool voor de driehoeksverhouding van de vader, moeder en het kind. Ook dit is super waardevol om naar te kijken. En ook de verdere invulling die het huis heeft gekregen is heel interessant.

Menstekeningen geven heel mooi weer hoe de fysieke en mentale ontwikkeling van de tekenaar verloopt. Zo gaan handen over het maken van contact met de buitenwereld en het hoofd over de ''mentale'' kracht van de tekenaar. De romp is meestal bij jonge tekenaars een ovaal met een opening aan de onderkant, wanneer een kind zindelijk wordt, sluit ook de onderkant van de romp in de tekening. Tof om te weten he!